کشف عظیم “طلای سفید” توجه صنعت معدن ایران را جلب می کند
وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران از کشف یکی از بزرگترین ذخایر لیتیوم در جهان خبر داد، دستاوردی که بخش معدن جمهوری اسلامی را در نقشه صنعت معدن جهانی قرار داده است. به گفته مقامات صنعت ایران، ذخایر لیتیوم کشف شده در غرب استان همدان تا 8.5 میلیون تن از این عنصر را در خود جای داده است و با توجه به ذخایر لیتیوم کشف شده کنونی جهان، ایران می تواند تا 10 درصد از کل ذخایر جهانی را در اختیار داشته باشد. سازمان زمین شناسی ایالات متحده، که ذخایر مواد خام را در سراسر سیاره نقشه برداری می کند، کل ذخایر لیتیوم جهان را تقریباً 89 میلیون تن تخمین زد. با توجه به برآورد سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی ایران (GSI)، ذخایر کشف شده در کشور می تواند یکی از بزرگترین اکتشافات سنگ لیتیوم در جهان باشد و می تواند بخش تولیدی ایران را به شدت حمایت کند و صادرات آن را تقویت کند. طلای سفید لیتیوم، یا همانطور که دانشمندان آن را «طلای سفید» می نامند، به دلیل نقش کلیدی آن در ساخت باتری های وسایل نقلیه و دستگاه های الکتریکی، یک فلز حیاتی برای انتقال اکولوژیکی این قاره است. به عبارت دیگر، لیتیوم یکی از مهمترین عناصر در تلاش جهانی برای رسیدن به صفر خالص تا سال 2050 در نظر گرفته می شود.
افزایش تقاضا برای خودروهای الکتریکی باعث شد که قیمت لیتیوم تا حدود 550 درصد در سال 2021 افزایش یابد. قیمت ها در نوامبر 2022 به 86170 دلار در هر تن رسید، اما از آن زمان به حدود 52000 دلار در تن کاهش یافته است. کارشناسان بر این باورند که ارزش بازار باتری های لیتیوم یونی تا سال 2028 به 193.13 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت، بنابراین بسیاری از کشورها هدف استراتژیک خود را تامین امنیت قرار داده اند. ایران تا سال 2025 لیتیوم را استخراج می کند پس از کشف ذخایر، گام بعدی ایران انجام مقدمات لازم برای استخراج و فرآوری این ماده معدنی خواهد بود. اگرچه صنعت معدن ایران پیشرفت قابل توجهی دارد و در حال حاضر بیش از 80 نوع ماده معدنی در کشور استخراج می شود، اما جمهوری اسلامی می تواند از تجربیات سایر کشورها به ویژه شریک بزرگ تجاری خود چین برای استخراج و فرآوری این ماده معدنی جدید استفاده کند. چین تجربه زیادی در استخراج لیتیوم دارد زیرا این کشور چندین سال است که این محصول را در آمریکای لاتین استخراج می کند. هفته گذشته محمدهادی احمدی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در همدان گفت: کشور تا دو سال آینده قادر به استخراج لیتیوم از دو ذخایر لیتیوم جدید کشف شده خواهد بود. به گفته احمدی، این نهشته ها در دشت قهاوند در بیش از 50 کیلومتری شرق مرکز استان همدان به وسعت حدود 11 کیلومتر مربع است.
وی با بیان اینکه کشف این کانسارها نزدیک به چهار سال به طول انجامیده است، افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال حاضر در حال بررسی ظرفیت های فناوری موجود در دو کشور توسعه یافته به عنوان بخشی از تلاش برای راه اندازی معادن با مشارکت سرمایهگذاران خصوصی است. مسئولان این وزارتخانه انتظار دارند ذخایر سنگ لیتیوم بیشتری در همدان، استانی با ذخایر وسیع رس که منبع لیتیوم است، کشف شود. پیامدها برای ایران بر اساس گزارش سازمان زمین شناسی ایالات متحده، بولیوی، آرژانتین و شیلی در حال حاضر دارای بزرگترین ذخایر لیتیوم در جهان هستند و ذخیره 8.5 میلیون تنی لیتیوم ایران این ذخایر تازه کشف شده را به چهارمین ذخایر بزرگ جهان تبدیل می کند. ذخایر لیتیوم کشف شده می تواند به منبع درآمد جدیدی برای دولت ایران تبدیل شود که راهبردهای جدیدی را برای فاصله گرفتن اقتصاد از نفت دنبال می کند. برای تعیین ارزش دقیق ذخایر کشف شده و امکان سنجی استخراج باید مطالعات دقیقی انجام شود. با این حال، منافع اقتصادی بالقوه می تواند از اهمیت زیادی برخوردار باشد و موجب رونق اقتصاد کشور شود.