در میان انواع مختلف لوله های پرکاربرد می توان به لولهی اسپیرال اشاره کرد. این محصول فولادی در صنایع مختلف کاربردهای متفاوتی دارد. همانطور که از نام آن پیداست، لوله اسپیرال دارای ظاهری مارپیچی دارد. این نوع لوله از ورق های فولادی با ضخامت های مختلفی تولید می شوند. ویژگی بارز و منحصر به فرد لوله اسپیرال باعث شده تا از آن در صنعت نفت و گاز استفاده شود. اگر قصد خرید این محصول فولادی را دارید، می توانید قیمت ها را به صورت روزانه در وبسایت رامکو مشاهده نمایید. همچنین قیمت لوله اسپیرال و سایر محصولات فولادی در کانال تلگرامی رامکو اعلام می گردد. در صورت تمایل به تماس با کارشناسان فروش و استعلام قیمت به صورت تلفنی می توانید با شماره زیر تماس بگیرید.
شماره تماس: 71400040-021
آن چه در این بخش خواهیم خواند:
_ تعریف لوله اسپیرال
_ مراحل و شیوه فرم دهی لوله اسپيرال
_ فرآیند تولید لوله اسپیرال
_ لوله اسپیرال چه مزایایی دارد
_ مزایا و معایب استفاده از لوله اسپیرال چیست
_ معرفی انواع مختلف لوله اسپیرال
_ مشخصات فنی و جدول وزن لوله های اسپیرال
_ کارخانه های تولید کننده لوله های اسپیرال کدامند
تعریف لوله اسپیرال
لوله اسپیرال، لوله های فولادی که با فرآیند نورد گرم و به شکل مارپیچی تولید می شوند را می نامند. این محصول در ابعاد و سایز های مختلف 8 تا 120 اینچ تولید شده و به بازار عرضه می شوند. در فرایند اسپیرال، نورد نوار فولادی به صورتی است که جهت آن با جهت مرکز لوله در یک زاویه قرار بگیرد. نوع جوش در این محصول جهت افزایش استقامت آن در مقابل فشاری که به دیواره لوله وارد می شود، نقش مهمی را ایفا می کند. به عبارتی می توان گفت که جوش دیواره لوله بخش مهم در فرآیند تولید لوله اسپیرال محسوب می شود.
لوله های فولادی به شیوه های گوناگونی تولید می شوند که یکی از آن ها تولید به شیوه اسپیرال است. در این شیوه لوله های فولادی با ضخامت های مختلفی به شکل مارپیچ تولید می شود. علت اصلی نامیدن این لوله با عنوان اسپیرال، فرم مارپیچی آن است.
مراحل و شیوه فرم دهی لوله اسپيرال
تولید لوله با شیوه اسپیرال بدین صورت است که در گام اول ورق های فولادی را از غلطک هایی با درز حلزونی (اسپیرال) عبور داده تا به شکل لوله تبدیل گردد. با وجود این که در لوله درز مستقیم، قطر لوله به پهنای ورق به صورت مستقیم ارتباط دارد، در شیوه ی اسپیرال، قطر لوله با متناسب با زاویه اولیه ورق، تغییر می کند. در واقع، به جای تغییر تمامی قالب های خط تولید، با تغییر زاویه تغذیه ورق، قطر های متفاوتی ایجاد می شود. علاوه بر موارد مذکور تولید لوله با شیوه اسپیرال در مقایسه با شیوه درز مستقیم هزینه کمتری داشته و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
فرآیند تولید لوله اسپیرال
رول ورق فولادی به واسطه غلتک های مختص این کار به حالت مسطح تبدیل می شوند. در صورتی که طی این فرآیند لبه های ورق دارای ترک یا بریدگی و حتی له شدگی باشد، در این مرحله برش می خورد. بخش اضافه و برش خورده به عنوان ضایعات فولادی محسوب می شوند. این محصول به دو شیوه تک مرحله ای و دو مرحله ای تولید می شوند. در ادامه به طور مختصر شرح داده می شوند.
تولید تک مرحله ای لوله اسپیرال
در این شیوه محصول در سه مرحله تولید می شود:
_ آماده سازی اولیه ورق
_ فرم دهی
_ جوشکاری زیر پودری در بخش داخل و خارج
ابتدا در مرحله ابتدایی سر ورق ها به یکدیگر متصل شده و جوش میخورند. پس از جوش خوردن لبه های ورق را صاف می کنند. در گام بعدی که فرم دهی ورق انجام می شود، لبه ورق پیش را جهت ممانعت از ایجاد برآمدگی های غیر قابل پرس خم می کنند. در مرحله آخر که جوشکاری است، ابتدا لبه داخلی ورق با وضعیت ساعت 6 با دستگاه جوش زیر پودری جوش داده شده و پس از آن لبه خارجی ورق با حالت ساعت 12 جوش داده می شود. لازم است بدانید که تنظیم شعله جو شکاری اتوماتیک انجام می شود. در گام آخر، مرحله برش خوردن لوله انجام می شود. در این روش سرعت تولید مطابق سرعت جوشکاری زیر پودری مشخص شده که از 1 تا 3 متر بر دقیقه متغیر است. در مقایسه با میزان تقاضا این روش کند محسوب می شود.
تولید دو مرحله ای لوله اسپیرال
در روش دو مرحله ای لوله اسپیرال مراحل همانند تولید با شیوه تک مرحله ای است. با این تفاوت که در این شیوه، فرم دهی ورق توسط GMAW انجام می پذیرد. یعنی به مراحل شیوه قبلی یک مرحله افزوده می شود. این شیوه در مقایسه با روش قبلی سرعت بالاتری داشته و در نتیجه بیش تر مورد استقبال قرار می گیرد.
_ آماده سازی اولیه ورق
_ فرم دهی
_ جوش با GMAW
_ جو شکاری زیر پودری داخل و خارج
مزایا و معایب استفاده از لوله اسپیرال چیست
هر محصول فولادی دارای مزایا و معایبی است. لوله اسپیرال نیز چنین بوده و به بررسی مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت.
لوله اسپیرال چه مزایایی دارد
از مزایای قابل توجه در لوله اسپیرال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
_ محدودیتی در طول لوله وجود ندارد
_ قدرت و استحکام بالا به واسطه ی خواص مکانیکی مواد اولیه
_ استحکام بالا در مقابل ترک خوردگی و شکست
_ اقتصادی بودن و هزینه تولید پایین در مقایسه با لوله های درز جوش
_ برای تولید نیازی به تجهیزات سنگین نیست
_ امکان تولید محصول با قطر زیاد (120 اینچ)
_ قابلیت فرم پذیری بالا
معایب استفاده از لوله های اسپیرال
در مقابل مزایای فراوانی که لوله اسپیرال دارد، دارای معایبی منیز می باشد:
_ تغییر فرم سطح مقطع به شکل بیضی به هنگام ساخت
_ امکان بروز عیوب چروکیدگی بیشتر نسبت به لوله های درز جوش
معرفی انواع مختلف لوله اسپیرال
لوله های اسپیرال متناسب با مسزان کیفیتی که دارند به سه دسته ی زیر تقسیم بندی می شوند.
لوله اسپیرال واجد شرایط
به لوله هایی گفته می شود که کیفیتشان مطابق با استانداردها و شرایط فنی است.
لوله اسپیرال ترمیم شده
به لوله هایی گفته می شود که با وجود این که کیفیتشان مطابق استاندارد و شرایط فنی نبود، قابل تعمیرند.
لوله اسپیرال غیرقابل استفاده
به لوله هایی گفته می شود که به لحاظ ظاهری و کیفی مطلوب نبوده و ضمن تعمیر شدن به استاندارد و شرایط فنی مورد نظر دست نخواهد یافت.
مشخصات فنی و جدول وزن لوله های اسپیرال
اندازه و مشخصات فنی لوله اسپیرال
_ 500-3000 میلیمتر قطر JIS، BS،AFNOR لوله
_ 9 -25 میلی متر ضخامت دیواره
_ در ایران 6 -12 متر طول لوله
_ 5-120 اینچ سایز لوله
کارخانه های تولید کننده لوله های اسپیرال کدامند
برخی از تولید کنندگان لوله اسپیرال در داخل کشور عبارتند از:
_ لوله اسپیرال اصفهان
_ لوله اسپیرال صفا
_ لوله اسپیرال کالوپ
_ لولهسازی سلفچگان
_ شرکت ایران اسپیرال
_ کارخانه لوله سازی آریا نورد خلیج فارس
_ کارخانه لوله سازی خلیج فارس
آیا لوله های اسپیرال مقاومت بالایی دارند
در سطح مارپیچی لوله اسپیرال، شیارهای جوش خورده ای وجود دارد که باعث افزایش استحکام لوله ها در برابر ترک خوردگی و شکستگی ایجاد می کند.
قیمت روز لوله اسپیرال
قیمت لوله اسپیرال، به دلایلی چون پایین بودن هزینه متریال اولیه و مراحل تولیدش، مقرون به صرفه است. علاوه بر داشتن قیمت مناسب، به لحاظ ظاهری دارای طول یکنواخت بوده و از خواص مکانیکی بالایی نیز برخوردار است. از این رو در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. شما می توانید قیمت روز لوله اسپیرال را در وبسایت رامکو مشاهده نمایید یا این که وارد کانال تلگرامی رامکو شده و استعلام قیمت بگیرید. همچنین می توانید با کارشناسان فروش ما در رامکو تماس گرفته و قیمت ها را به صورت تلفنی استعلام بگیرید.
شماره تماس: 71400040-021