ایران و عراق جهت تکمیل راه آهن شلمچه – بصره به توافقاتی دست پیدا کردند
در دیدار مهرداد بذرپاش وزیر حمل و نقل ایران و رزاق محبیس السعداوی همتای عراقی وی در تهران، دو طرف درباره تکمیل خط آهن شلمچه – بصره به توافق رسیدند.
در این دیدار در خصوص راه آهن شلمچه – بصره به طول 32 کیلومتر و احداث پل متحرک بر روی آن تصمیم گیری شد.
بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در این نشست دوجانبه، مقرر شد جمهوری عراق در اسرع وقت و حداکثر تا پایان ماه مبارک رمضان (دو هفته آینده) زمین را به طرف ایرانی تحویل دهد.
همچنین زیرسازی، روسازی و ساختمان های مورد نیاز مسیر توسط شرکت راه آهن جمهوری عراق انجام می شود.
یک رویکرد استراتژیک که دولت های دو کشور به دنبال آن هستند: اتصال راه آهن شلمچه در جنوب غربی ایران به شهر بصره عراق می باشد؛ که همواره مشکلات مدیدی بر سر راه پروژه راه آهن قرار دارد.
در سال 1390 (اسفند 1390 تا اسفند 1391)، ایران و عراق برای اولین بار تفاهم نامه ای برای ساخت راه آهن شلمچه – بصره امضا کردند که وارد فاز اجرایی نشد.
در سال 1393 تفاهم نامه دیگری بین تهران و بغداد برای ساخت این خط آهن منعقد شد که بر اساس آن، ایران طراحی و ساخت پل بر روی اروندرود را بر عهده گرفت و طرف عراقی نیز متعهد به ساخت 32 کیلومتر راه آهن از مرز شلمچه به ایستگاه راه آهن بصره در خاک عراق شد.
اما این پروژه به مدت ده سال متوقف شد.که میتوان دلایل این توقف را مواردی چون: مشکلات اقتصادی و کمبود بودجه در عراق و همچنین مشکلات قانونی در آن کشور برای اعطای زمین به ایران برای احداث راه آهن برشمرد.
اما اکنون دولت های کنونی دو کشور مصمم تر هستند برای احداث این خط آهن که یک رویداد استراتژیک در منطقه غرب آسیا می باشد.